Tanévzáró gondolatok 2020. június 26. péntek
 

Tanévzáró gondolatok Rendhagyó tanévzárás a Deákban


Tisztelt Kollégák!  Kedves Diákok!

Tisztelettel köszöntöm intézményünk valamennyi dolgozóját és tanulóját a 2019/20-as tanév zárásának alkalmából.

Mindenképpen kijelenthetem, hogy ez a tanév igazán egyedi, különleges volt, és sok újat hozott számunkra. Jelenleg még az utolsó hetek, hónapok hatásai dominálnak az emlékeinkben, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a március 16-át megelőző időszak is ennek a tanévnek a szerves részét képezi. Idézzük fel, hogy mekkora lendülettel kezdtünk neki az új tanévnek, amelyhez hozzájárult az egykori „deákos” diák, világbajnok kajakos, Birkás Balázs jelenléte is. Számtalan jeles, tradicionális és megújult eseménnyel, rendezvénnyel gazdagodtunk a tanév során. Néhány példa ezek közül: Deák koszorúzások, Deák Fordítóverseny, gólyabál, gólyanapok, Nyelvi Kavalkád, Olvasás Éje, Társasjátékok éjszakája, koncertek, Szalagavató bál szalagtűzéssel együtt, megújult helyszínen,  a Városi Sportcsarnokban. Intézményünk Diákönkormányzata is kitett magáért, sikeresen lezajlott a régóta tervezett TÖ-DE találkozó, vagy a farsangi hét.

Az intézményi kapcsolatok terén sor került idén is az Intézményi Tanáccsal való egyeztetésre, bizonyára ezt a következő tanévben hatékonyabban tudjuk megvalósítani, a korábban kialakított ütemezéssel. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak, hogy megalakult intézményünk Szülői Szervezete, amelyet a következő tanévben szeretnék tovább erősíteni. A tanév során folyamatosan együttműködtünk gimnáziumunk fenntartójával, a Szegedi Tankerületi Központtal.

Nagy megtiszteltetésként éltük meg Donald Kushner amerikai diplomata és Iain Lindsay brit nagykövet intézményünkben tett látogatását, melynek során rendhagyó történelem órán vehettek részt a diákjaink. Hasonlóképpen kiemelkedő jelentőségű esemény volt az Erasmus pályázat keretében iskolánkba látogató cseh, lengyel és lett pedagógusok fogadása, a velük szervezett programok élménye és az ehhez kötődő szakmai tapasztalatcsere.

Egy ilyen lendületesen, tartalmasan induló tanévben mindenképpen új fejezet kezdődött március 16-án, amikor megkezdtük a digitális munkarendben történő feladatellátást. Nem volt könnyű a hirtelen bekövetkezett váltás, de mégis megoldottuk, és nem is akárhogyan, amint az alábbi mutatók azt jelzik:

Tanulmányi átlagunk: 4,26

Kitűnő tanulóink száma: 45 fő

Érettségi átlagunk:

  • emelt szint: 4,46
  • középszint: 4,18
  • összesített átlag: 4,22

Rendkívüli kitüntetésben részesült diákjaink:

A Deák Gimnáziumért Alapítvány támogatásával a Deákos Tehetségért Díjat elnyerte:

Ménesi Flóra 12.D

Sági Péter 12.E

 

Szeged Szent-Györgyi Albert Rotary Klub ösztöndíját elnyerte:

Gordos Ágnes 10.A

Lékó Eszter 11.A

 

Befejezésül megköszönöm valamennyi kollégának, diáknak és szülőnek a konstruktivitását, elhivatottságát, amellyel egy olyan szintű szakmai innovációt sikerült megvalósítani, amelyre a magyar köznevelés történetében kevés példa adódott.

Köszönöm Szabó-Gilinger Eszter tanárnőnek és a 10.D osztálynak a mellékelt, a tanév emlékezetes pillanatait megörökítő videó összeállítását.

Mindenkinek tartalmas, igazi feltöltődést hozó, pihentető nyári szünetet kívánok!

 

Szeged, 2020. 06. 26.

                                                                                          

                                                                                          Faragó Klára

                                                                                        intézményvezető